Opgeleverd

Geen groene vingers, wel een groene tuin

17 augustus '21

Heb je geen zin om uren in de tuin te moeten werken, of heb je he-le-maal geen groene vingers? Maar ben je wél liefhebber van een groene tuin? Ga dan voor een onderhoudsvriendelijke tuin met de volgende tips!

Veel planten

Dat klinkt als een open deur als je een groene tuin wilt. Maar het geldt ook als je weinig onderhoud wilt! Op de plekken waar planten staan, krijgt onkruid namelijk geen kans om te groeien. Plant daarom grote groepen (van dezelfde) planten. Hiervoor gebruik je voornamelijk vaste planten, zodat je niet elk jaar nieuwe hoeft te plaatsen. Een voorbeeld? Siergrassen vergen weinig onderhoud, nemen al snel ruimte in én zien er prachtig uit.

Ga voor groenblijvers

Een groene tuin het hele jaar rond: dat kan als je kiest voor wintergroene (haag)planten, heesters en bomen. Het grote voordeel hiervan is dat ze in de herfst en winter geen blad laten vallen en dat je dus geen bladeren hoeft te harken. Daarnaast trekken de groenblijvers ook veel vogels aan. En hoe leuk is het om vanachter het raam of je vanaf je terrasstoel naar die vrolijke fluiters te kijken?

image alt

Klimop langs de schutting

Ook zo’n groenblijver is de hedera, ofwel klimop. Het is er bovendien eentje die hard groeit! Wanneer je de klimop langs een schutting of hekwerk laat groeien, kan het zomaar zijn dat deze binnen 1,5 jaar al helemaal begroeid - en dus groen - is. Aan deze sierlijke plant heb je verder weinig onderhoud, je hoeft alleen de uitlopers weg te knippen of door het hekwerk heen te geleiden.

Kies voor kunstgras

Een gazon van natuurlijk gras geeft al snel een strak en groen aangezicht. Maar dit gras kan ook snel verdorren en vergt veel onderhoud. Kunstgras biedt dan uitkomst. Zag je vroeger het plastic glinsteren, tegenwoordig ziet kunstgras er steeds natuurlijker groen, mooier en beter uit. En het is ideaal als je kinderen hebt: een glijbaantje erop en de kinderen zijn uren zoet.

image alt

Laat de natuur zijn gang gaan

Nee, je hoeft je tuin niet totaal te laten overwoekeren. Maar wanneer je de natuur zijn gang laat gaan, heb jij er geen omkijken naar én creëer je een stukje natuur voor nuttige insecten en diertjes. Kies niet voor je hele tuin, maar juist een afgebakend stuk. Bijvoorbeeld een flinke, ommuurde border achter in de tuin of bij de schuur.