Hoe richt je een nieuwbouwwoning sfeervol in?

20 april '21

Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen, maar het is vaak lastig om er meteen een sfeervol geheel van te maken. Het heeft namelijk geen karakteristieke details en de ruimtes zijn nog kaal. Hierbij een aantal tips om een sfeervol, uniek en eigen interieur te creëren.

image alt

Durf kleur te gebruiken

Het is misschien spannend om kleur op de muren aan te brengen in een wit gestuukte woning, maar het geeft echt extra sfeer. Je hoeft niet perse te kiezen voor een opvallende kleur, want een lichte tint doet al wonderen. Heb je een kleur op het oog of twijfel je nog? Gebruik dan een kleurtester en bekijk de kleur(en) op verschillende momenten van de dag. Grijs kan bijvoorbeeld in de zon al snel een paarse gloed krijgen.

Verf kozijnen en deuren

Een nieuwbouwwoning heeft vaak standaard deuren en witte kozijnen. Om extra sfeer te creëren is het aan te raden om de kozijnen en deuren een ander kleurtje te geven, bijvoorbeeld zwart. Maar het is soms ook mogelijk om tijdens het meer- en minderwerktraject al te kiezen voor andere deuren. Achteraf andere deuren plaatsen, is natuurlijk ook een optie. Wanneer je kiest voor een deur met glas tussen de gang en woonkamer zorgt dat ook voor extra daglicht.

image alt

Gebruik natuurlijke materialen

Door het gebruik van natuurlijke materialen krijgt de woning een warme uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een houten wastafelmeubel, houtlook vloer, rotan lampen, een wollen kleed en  een bouclé stoel. Maar je kunt ook kiezen voor houten wandpanelen. Die zien er niet alleen mooi uit maar zijn ook duurzaam door de isolerende werking. Daarnaast zorgt het voor een goede akoestiek.

Haal planten in huis

Planten kleden de ruimte aan! Combineer hoge en lage planten met elkaar voor net dat beetje extra sfeer. Kies bijvoorbeeld voor een hoge pot met een paradijsvogelplant om echt een statement te maken. Kijk wel even goed waar je een plant wilt neerzetten en hoe de lichtinval daar is, want niet iedere plant houdt van direct zonlicht.

image alt

Pas ronde vormen toe

De meeste woningen zijn rechttoe rechtaan, doorbreek deze strakke lijnen door ronde vormen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan een rond kleed, ronde bijzettafels of ronde vazen. Maar ook een rond wandkleed, een ronde eettafel of een ronde behangcirkel doorbreken de rechte lijnen.  

Stap uit je comfortzone

De keuken vormt de basis van een woning. Het is dan ook best spannend om te kiezen voor een opvallende kleur. Maar wees niet bang, door juist niet te kiezen voor een witte keuken krijg je een uniek interieur. Vindt jij een kleurrijke keuken toch te spannend? Ga dan voor een rustige basis. Combineer zwarte, grijze of blauwe frontjes met een messing kraan, koperkleurige greepjes of een gouden wasbak. Of maak juist het verschil met marmeren hexagons of glanzende visgraattegels.

image alt

Kies een eyecatcher

Zorg voor een goede basis en voeg daaraan eyecatchers toe. Een unieke lamp, opvallende stoel of tof schilderij maken de ruimte helemaal af! Maar ook een tof behangetje of een hoge of lage lambrisering zorgen voor een opvallend en spannend effect. Want met witte muren is het lastig om sfeer te creëren omdat ze kil overkomen.

  Ik heb een vraag
  Bereikbaarheid Waterweide